SLAVNICA: Na letisku vrcholia prípravy na sobotňajší letecký deň

08.06.2012 Ilava

Slavnica 8. júna (TASR) – Na letisku v Slavnici pri Dubnici nad Váhom vrcholia prípravy na sobotňajší (9.6.) letecký deň Air Show Slavnica 2012. Prílet väčšiny historických lietadiel očakávajú organizátori dnes. Z tých zaujímavejších to budú Spitfire MK či český Boeing Stearman. Predpoludním priletel aj poľský MiG-15. Pristál v Trenčíne, lebo dráha slavnického letiska je preň prikrátka. TASR informoval manažér pre médiá Teodor Pasternák.

„Air Show v Slavnici je osobitná v tom, že na nej budú lietať nielen súčasné lietadlá, ale predovšetkým veteráni, ktorých už dnes vidno len na leteckých dňoch. Už v utorok priletelo lietadlo Sikorsky S-38, ktorého originál bol vyrobený v roku 1929. Priletelo aj francúzske AT-6B Texan/Zero. V Slavinci vzbudil zatiaľ najväčší záujem švajčiarsky TBM 3R Avenger. Ten spolu so Zerom dnes preletí do Trenčína, kde v hangári prečkajú na popoludnie predpovedanú búrku s krupobitím,“ informoval Pasternák.

Letecký deň v Slavnici, ktorý je venovaný nedožitým 90. narodeninám jedného z najúspešnejších československých stíhačov druhej svetovej vojny Otta Smika, sa začína v sobotu 9. júna o 11.00 h. „Letisko bude otvorené už od ôsmej hodiny, autom sa dá do Slavnice dostať od Bratislavy odbočením z diaľnice na exite Nemšová, od Žiliny treba zísť z diaľnice pri Ilave. Bezplatné parkovanie je zabezpečené na upravenej ploche asi kilometer od letiska, je možné tiež využiť bezplatnú kyvadlovú dopravu zo železničnej stanice v Dubnici nad Váhom,“ doplnil Pasternák s tým, že v Dubnici budú mimoriadne zastavovať niektoré rýchliky.
 

Vyberte región